VRAGEN?

WE HELPEN JE GRAAG!

BEVALLEN IN HET GEBOORTECENTRUM SOPHIA

WORDT MIJN BEVALLING IN HET GEBOORTECENTRUM SOPHIA VERGOED?
Ja, uw bevalling wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wel moet u een wettelijke eigen bijdrage betalen. Als u een aanvullende verzekering heeft, is het mogelijk dat uw verzekeraar ook de eigen bijdrage vergoedt. Check goed uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te kijken voor welke vergoeding u in aanmerking komt.
WAT KOST EEN BEVALLING IN HET GEBOORTECENTRUM SOPHIA?

De kosten voor een bevalling in het Geboortecentrum Sophia zijn hetzelfde als een poliklinische bevalling en worden vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het tarief wordt jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld.
De overheid heeft bepaald dat, evenals bij een poliklinische bevalling, een wettelijke eigen bijdrage van toepassing is op bevallen in een geboortecentrum. De wettelijke eigen bijdrage is in 2024 vastgesteld op € 560,89.
Of je de eigen bijdrage zelf moet betalen of dat deze volledig vergoed wordt, hangt af van je eigen polis. Je kunt je namelijk ook aanvullend verzekeren zodat je geen eigen bijdrage hoeft te betalen.

Met zorgverzekeraars waar wij een contract mee hebben hoef je buiten de wettelijke eigen bijdrage niets bij te betalen. Met zorgverzekeraars waar wij geen contract mee hebben sturen wij de factuur naar jou en dan kan het zo zijn dat je bij moet betalen als je geen restitutiepolis hebt. Het percentage van het marktconforme tarief dat de verzekeraar vergoedt, is afhankelijk van de zorgverzekeraar.
Wij adviseren daarom vooraf navraag te doen bij jouw zorgverzekeraar.

Wil je tijdens de bevalling lachgas gebruiken, dan zijn de kosten van de bevalling in totaal € 1386,19 in 2024. Bijna alle verzekeraars vergoeden het gebruik van lachgas tijdens de bevalling vanuit je basisverzekering. Informeer hiernaar bij je verzekeraar. In het geval je lachgas hebt gebruikt en je verzekeraar vergoed lachgas, vervalt de wettelijke eigen bijdrage.

BEVALLEN MET/ZONDER MEDISCHE INDICATIE

Wat is een medische indicatie voor een bevalling?
Dit betekent dat u in het ziekenhuis moet bevallen onder begeleiding van een medisch specialist of een team van medisch specialisten.
Wanneer wordt er een medische indicatie afgegeven?
Als er rondom de zwangerschap of de bevalling een verhoogd risico is en/of complicaties zijn voor u of uw baby.
Kan ik zonder medische indicatie in het geboortecentrum Sophia bevallen?
Ja, u kunt zonder medische indicatie bevallen in ons geboortecentrum.
Mag ik met medische indicatie in het geboortecentrum Sophia bevallen?
Nee, als u tijdens uw zwangerschap medisch geïndiceerd wordt, dan wordt u begeleid door een medisch specialist (gynaecoloog) en bevalt u altijd in het ziekenhuis. Het Erasmus MC zit in hetzelfde gebouw als het geboortecentrum Sophia.
Is het mogelijk dat ik tijdens de bevalling in het geboortecentrum Sophia alsnog medisch wordt geïndiceerd?
Ja, het is mogelijk dat u uw bevalling zonder medische indicatie start in het geboortecentrum Sophia en dat u alsnog een medische indicatie krijgt. In dat geval wordt u overgeplaatst naar het Erasmus MC, dat is in hetzelfde gebouw. Mocht daar onverhoopt geen plaats zijn, dan kan het zijn dat u wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit geldt uiteraard niet bij noodgevallen, daarvoor is bij het Erasmus MC altijd plaats.

PIJNBESTRIJDING BIJ DE BEVALLING

Kan ik pijnbestrijding krijgen bij mijn bevalling in het geboortecentrum Sophia?
In het geboortecentrum werken wij met pijnbestrijding door lachgas – de zogenoemde lachgassedatie.
Wat is lachgassedatie en hoe werkt het?
Het precieze mechanisme is nog steeds onbekend, maar lachgas – een mengsel van stikstof en zuurstof – heeft mogelijk effect op de zenuwgeleiding van de pijnsignalen naar de hersenen. Het zorgt ervoor dat de vrouw wat doezelig wordt en de scherpste pijn niet meer voelt.
Helpt lachgassedatie altijd?
Onderzoek naar de werkzaamheid laat zien dat lachgas voldoende helpt en er geen andere pijnbestrijding meer nodig is.
Voor wie is bevallen met lachgas geschikt?
Voor alle vrouwen die onder leiding van een verloskundige bevallen en een wens hebben voor pijnbestrijding. De voorwaarde voor bevallen met lachgas is dat de bevalling verder zonder problemen verloopt. Ook moet de begeleidende verloskundige gecertificeerd zijn voor het begeleiden van een bevalling waarbij lachgas wordt toegediend.
Waarom kan lachgassedatie wel in het geboortecentrum Sophia?
Wij hebben de wettelijk voorgeschreven technische voorzieningen getroffen, om te voorkomen dat medewerkers teveel lachgas inademen. Ook zijn alle 1e lijns verloskundigen gecertificeerd voor het begeleiden van een bevalling waarbij lachgas wordt toegediend.
Zijn er ook andere vormen van pijnbestrijding mogelijk in het geboortecentrum Sophia?

In het Geboortecentrum Sophia is het mogelijk om de weeën op te vangen in een warm ontspanningsbad. Het warme water werkt als een natuurlijke pijnstiller. .

Andere manieren van pijnbestrijding zoals de ruggenprik worden niet toegepast in het geboortecentrum Sophia. Hiervoor is namelijk de begeleiding van een medisch specialist (gynaecoloog) een vereiste en overplaatsing naar het Erasmus MC (of een ander ziekenhuis) noodzakelijk. Hiervoor moet een medische indicatie worden afgegeven. Deze indicatie wordt afgegeven door de verloskundige. Vraag ook naar de folder over de samenwerking met het Erasmus MC.

KRAAMZORG IN HET GEBOORTECENTRUM

Wordt mijn kraamtijd in het geboortecentrum Sophia vergoed?
Ja, uw kraamtijd wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wel moet u een wettelijke eigen bijdrage betalen. Als u een aanvullende verzekering heeft, is het mogelijk dat uw verzekeraar ook de eigen bijdrage vergoedt. Check goed uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te kijken voor welke vergoeding u in aanmerking komt.
Kan ik ook op medische indicatie kraamzorg krijgen in het geboortecentrum Sophia

Ja, als u in het ErasmusMC bevalt kunt u op medische indicatie worden overgeplaatst naar het geboortecentrum Sophia om (een deel van) uw kraamtijd door te brengen. Er geldt dan een andere regeling wat betreft de kosten. Voor meer informatie zie onze folder over de samenwerking met het Erasmus MC.

Hoeveel dagen of nachten mag ik in het geboortecentrum Sophia verblijven?
Onze gasten verblijven gemiddeld 5 dagen bij ons. Afhankelijk van uw wensen, de vergoeding door de zorgverzekeraar en de beschikbaarheid van de kamers, is het ook mogelijk om korter of langer dan deze vijf dagen te verblijven. U kunt dit bespreken met uw kraamverzorgende. Ook kunt u uw verblijf in het geboortecentrum Sophia combineren met aansluitend kraamzorg thuis.
Wat zijn de kosten van mijn kraamtijd in het geboortecentrum Sophia?

Een kraamdag in het geboortecentrum Sophia staat voor 24 uur verblijven. Toch wordt er maar maximaal 8 uur per dag gerekend. Uitgaande van de wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 per uur x 8 uur, kost een kraamdag € 60,50. Als u aanvullend verzekerd bent, is het mogelijk dat uw verzekeraar ook de wettelijke eigen bijdrage vergoedt. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw verzekeraar om te kijken voor welke vergoeding u in aanmerking komt.

Wij brengen per dag € 20,10 in rekening voor het gebruik van materialen en faciliteiten. Het gaat dan om babyverzorgingsproducten, babyvoeding, kraamverband etc. Afname hiervan is verplicht en wordt niet vergoed door de verzekering. Eventuele genuttigde maaltijden worden ook niet vergoed. Je mag ook je eigen maaltijden meenemen. 

Mag mijn partner in het geboortecentrum Sophia blijven slapen?

Dat mag altijd! Elke kamer in het geboortecentrum Sophia heeft een extra bed. U kunt dus uw partner of iemand anders laten overnachten.

Hanteert het geboortecentrum Sophia bezoektijden?

Momenteel is er een aangepaste bezoekersregeling i.v.m. het Coronavirus. Bekijk de actuele bezoekersregeling op www.geboortecentrumsophia.nl/corona-virus/

We verzoeken uw bezoek zoveel mogelijk op de kamer te blijven en niet onnodig op de gang te komen.

 

Ik ben ingeschreven voor kraamzorg in het geboortecentrum Sophia, betekent dit dat ik gegarandeerd een kamer krijg?
Een bevalling is niet te plannen en uw kraamtijd daarom ook niet. Wij doen altijd ons uiterste best om u een kamer te bieden, maar wij kunnen dat helaas niet voor 100% garanderen. Mochten we onverhoopt helemaal volgeboekt zijn, dan zullen we u in overleg een alternatieve oplossing bieden.
Ik wil, aansluitend op mijn verblijf in het geboortecentrum Sophia, ook kraamzorg thuis. Kan dat?
Uiteraard is dat mogelijk en in de meeste gevallen zelfs wenselijk. Afhankelijk van het aantal uren kraamzorg waar u voor in aanmerking komt, kunt u na uw verblijf in ons geboortecentrum ook nog thuis kraamzorg krijgen.
Hoe gaat de overdracht tussen de kraamverzorgenden in het geboortecentrum en de kraamverzorgende thuis?
U krijgt een deel van uw dossier mee naar huis, zodat de kraamverzorgende thuis zich gelijk bij aankomst kan inlezen.

KOSTEN EN VERGOEDINGEN

Maakt het voor het geboortecentrum Sophia uit bij wie ik verzekerd ben?
Wij werken met alle Nederlandse verzekeraars samen, dus het maakt niet uit bij welke maatschappij u verzekerd bent.
Hoe hoog zijn de vergoedingen van de zorgverzekeraar?
Vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar en zijn afhankelijk van het soort verzekering dat u hebt.
Als u aanvullend verzekerd bent, dan bestaat de kans dat ook uw eigen bijdrage vergoed wordt. In de meeste gevallen gaat de factuur rechtstreeks naar de verzekeraar, bij enkele verzekeraars ontvangt u eerst zelf de factuur. Deze factuur kunt u dan bij de verzekeraar indienen. Raadpleeg altijd uw polis of neem hierover contact op met uw zorgverzekeraar.
Moet ik zelf voor mijn maaltijden zorgen?
Als u dat wenst, worden de maaltijden door het geboortecentrum Sophia verzorgd. Wij serveren uw maaltijd altijd in uw kamer. Wij kunnen ook de maaltijd voor uw partner of ander gezinslid verzorgen. De kosten van de maaltijden worden bij u in rekening gebracht. U bent overigens niet verplicht om van deze service gebruik te maken. Uw bezoek mag ook maaltijden voor u meenemen.
Wat kosten de maaltijden van het geboortecentrum Sophia en worden deze ook vergoed?

De kosten van de maaltijden tijdens de kraamtijd zijn voor uw eigen rekening, behalve tijdens de dag van de bevalling. De zorgverzekeraar vergoedt deze maaltijden niet.

De prijzen van de maaltijden zijn:
Ontbijt € 6,65
Lunch € 6,65
Diner € 13,35

Is het gebruik van luiers, babyverzorgingsproducten en andere materialen gratis?

Tijdens uw verblijf gebruiken u en de baby diverse materialen. Te denken valt aan het gebruik van handdoeken, luiers, kraamverband en wegwerp-onderbroekjes. De kosten van materialen zijn voor eigen rekening. De afname van deze materialen is verplicht, u kunt dit niet zelf meenemen. Voor het gebruik van deze materialen wordt per dag € 20,10 bij u in rekening gebracht. Ook de dagelijkse schoonmaak van uw kamer en schoon beddengoed zijn bij dit bedrag inbegrepen. Ook kunt u een kolfsetje kopen voor € 7,95.

PRAKTISCHE TIPS

Wat neem ik mee naar het geboortecentrum Sophia?
Naast persoonlijke artikelen heeft u nachtgoed, eventueel een ochtendjas, gemakkelijke kleding en toiletartikelen nodig. Vergeet niet om een fototoestel en/of filmcamera mee te nemen. Alle verzorgingsartikelen voor u en uw baby, zoals maandverband, babyvoeding, verzorgingsmiddelen en luiers zijn aanwezig in het geboortecentrum Sophia. Ook kleertjes voor de baby zijn aanwezig in het geboortecentrum, die kunt u tijdens uw verblijf gebruiken. Vergeet niet om babykleertjes mee te nemen voor als u weer naar huis gaat.
Wilt u een kijkje komen nemen in het Geboortecentrum Sophia?

Zeker als u voor het eerst bevalt en nog nooit een geboortecentrum van binnen heeft gezien, is het fijn om te weten waar u verzorgd wordt. Schrijft u zich in voor de rondleiding via deze link: Rondleiding – Geboortecentrum Sophia